Adam Thoroughgood House Visitor Center


Client: City of Virginia Beach
Location: Virginia Beach, Virginia

Waller, Todd and Sadler Architects provided architectural and engineering services for programming, schematic design and design development for a new Visitor Center at the Adam Thoroughgood House site as well as providing upgrades to the parking and site. Also included in our scope were HVAC upgrades to the Adam Thoroughgood House and a new accessible restroom and sidewalks. Final design is currently “On the Boards”.

The general design concept divides the building into two areas: (1) Exhibition/Collections areas and (2) Staff areas divided by an entrance hall. This allowed for special attention to be paid to the building envelope and HVAC system of the Exhibition/Collections areas. It also allowed the building mass to be broken into two masses to bring the building scale down so as not to ‘compete’ with the scale of the Adam Thoroughgood House. The forms and style of the building masses seek to establish an austerity similar to a ‘barn vernacular’, as outbuildings of the Adam Thoroughgood House would have been some sort of barn structure during that era. The Collections Storage Room and the Exhibition/Education space required special vapor control.

Related Works.

Loading

Adam Thoroughgood House Rehabilitation

Adam Thoroughgood House Rehabilitation